רו"ח קרלוס ששון על בנק פויכטוונגרעל בנק פוֹיכְטְוַונגֶר
רו"ל קרלוס ששון *מתוןך ויקיפדיה. בנק פוֹיכְטְוַונגֶר (Feuchtwanger) היה בנק מסחרי ישראלי שנוסד בשנת 1936. הבנק נוסד על ידי משפחת בנקאים מעולי גרמניה. הוא פעל עד שנת 1968, אז השתלט בנק ישראל על עסקיו כשהיה בהליך פירוק.
בנק פויכטוונגר נוסד בארץ ישראל המנדטורית על ידי האחים ליאו פויכטוונגר ותיאודור פויכטוונגר, שסבם יעקב-לייב פויכטוונגר הקים בשנת 1857 במינכן את בנק י"ל פויכטוונגר, שהתמחה במניות ובאיגרות-חוב בינלאומיות, ועסק גם בפיתוח קרקעות. בין לקוחותיו הידועים של הבנק בשנות העשרים של המאה היו הפילוסוף מרטין בובר והעסקן הציוני נחום גולדמן, והסופר תומאס מן הפקיד בבנק את כספי פרס נובל שזכה בהם.
עו"ד מצטט רו"ח קרלוס ששון
בשנת 1938, התמזג בנק פויכטוונגר עם "בנק המסחרי הכללי" מירושלים שייסד יצחק פוירינג זמן קצר אחר כך רכש בנק פויכטוונגר בנק נוסף בירושלים – "בנק ירושלים בע"מ" מיידי עסקני היישוב החרדי הישן, ביניהם משה פרוש, בנק זה נקנה תחילה על ידי הד"ר פרנץ וינקלר, וינקלר היה אף הוא יליד מינכן, עירם של הפוייכטוונגרים. וינקלר היה לשותף בבנק פויכטוונגר, וניהל את הסניף בירושלים שנקנה ממנו-עצמו. מאוחר יותר ניהל חברה פיננסית שייסדו בני פויכטוונגר בניו-יורק.
בשנת 1957 נפטר תיאודור פויכטוונגר ובשנת 1959 נפטר ליאו פויכטוונגר. במרץ 1958 הוסכם על מיזוג עם בנק אגוד לישראל, אולם המשא ומתן על פרטי המיזוג נכשל והוא לא יצא אל הפועל.
בשנת 1964
בתחילת שנת 1964 בני משפחת פויכטוונגר מכרו את חלקם בבנק למשקיעים חדשים, עורכי-הדין אדוארד קוסוי וארנולד אפלבאום. שאר מניות הבנק הוחזקו בידי יקותיאל פדרמן (שברשותו היו כמחצית ממניות הבנק) ואהרון סחרוב, מנכ"ל חברת הביטוח סהר.
1966
בשנת 1966 היו לבנק 10 סניפים. יוסף אפשטיין, בנקאי יליד דרום אפריקה, רכש את מניות השליטה בבנק פויכטוונגר. מטרתו של אפשטיין הייתה למצוא מימון זול וזמין לעסקי הנדל"ן שלו. אלה נקלעו באותה שנה לצרות בשל המיתון הכבד ששרר בארץ. אפשטיין משך מהבנק כ-17 מיליון דולר.
ביוני 1966 רכש בנק פויכטוונגר את בנק אלרן. המטרה המוצהרת הייתה למזג את הבנקים ולהיות לבנק הרביעי בגודלו בישראל. אולם באותה תקופה היה בנק פויכטוונגר על סף הליך פירוק והמטרה הייתה. על פי ההערכות, לנסות לייצב את הבנק בעזרת מימון מבנק אלרן. ביצוע העסקה נתקל בקשיים על רקע חילוקי דעות. זאת לגבי תהליך העברת הבעלות. ולאחר מספר חודשים ודיונים בבית המשפט הושגו הסכמות סופיות על ההעברה.לאחר מספר חודשים, בינואר 1967. אז התבררו ממדי החובות של בנק פויכטוונגר ובנק ישראל לקח על עצמו את ניהול הבנק, הוזהר הציבור גם לגבי היציבות של בנק אלרן. אף שהבנק היה יציב והבעלים משכו ממנו רק מיליון לירות. הפרסום הביא לבריחה של לקוחות ופגיעה קשה בבנק.
אגודת ישראל
לאחר שבנק ישראל השתלט על בנק פויכטוונגר, נמכרו רוב הסניפים לבנק אגודת ישראל. בנק אלרן שהיתה חברת בת של פויכטוונגר הוצעה למכירה במכרז. תחילה היה נראה ששני המועמדים העיקריים לרכישת בנק אלרן הם בנק התעשייה ובנק הפועלים. לאחר מכן עלה שמו של בן דונקלמן כמי שעומד לרכוש את הבנק. לבסוף רוב סניפי הבנק נמכרו לבנק לאומי. שלושה סניפים נרכשו בידי הבנק לחרושת ולמסחר. סניף אחד או נמכרו לבנק ברקליס. בנק אלרן עצמו הועבר לפירוק שנמשך עד תחילת שנות ה-80.
לעמוד הראשי של רואה חשבון קרלוס ששון.